Шановні батьки!

Відповідно до рішення виконавчого комітету Нетішинської міської ради від 21.09.2017 року №393/2017 "Про внесення змін до рішення виконавчого комітету міської ради від 28.12.2016 року №557/2016 "Про організацію харчування дітей у загальноосвітніх і дошкільних закладів міста у 2017 році" та з метою забезпечення якісного харчування дітей у дошкільних та загальноосвітніх закладах:

  • харчування дітей у групах раннього віку із розрахунком 17,45 грн. на одну дитину в день (40% - за кошти місцевого бюджету, 60% - за кошти батьків); 
  • харчування у групах дошкільного віку із розрахунком 26,65 грн. на одну дитину в день (40% - за кошти місцевого бюджету, 60% - за кошти батьків);
  • харчування дітей, що відвідують 1-ші класи за режимом дошкільного навчального закладу із розрахунком 17,35 грн. на одну дитину в день (40% - за кошти місцевого бюджету, 60% - за кошти батьків) та 9,30 грн. для організації сніданків за рахунок коштів місцевого бюджету (на період шкільних занять).

Десятиденне меню на осінньо-зимовий період для дошкільного навчального закладу (ясла-садок) №9 "Пролісок" на 2017-2018 навчальний рік

Скачать
перспективне.pdf
Adobe Acrobat документ 1.1 MB
Скачать
Консультація
Меню дитячого харчування.pdf
Adobe Acrobat документ 367.2 KB

ПОГОДЖУЮ:

Начальник Нетішинського

міськрайонного управління

Головного управління

Держсанепідеміологічної служби

у Хмельницькій області

______________ Н.А. Кравчук

______________ 2016р.

 

           ЗАТВЕРДЖУЮ:

             Завідувач ДНЗ (ясла – садок) №9

             _______________ Л. М. Сімончук

              _______________ 2016р.

 

Перспективне

Десятиденне меню на зимово – весняний період

для дошкільного навчального закладу  (ясла – садок)9 «Пролісок»

м. Нетішина

на  2016 - 2017 р.

 

                                                              Перший  тиждень

 

                              Назва страви

Вихід страви

Ясла

Сад

 

Понеділок

Сніданок

Яйце варене

Плов овочевий

Чай з цукром

Батон з маслом  вершковим і твердим сиром

Фрукти свіжі

 

1/4

130

150

20/3/3

45

 

1/2

150

180

40/6/5

100

Обід

Суп гороховий (гречаний)

 Котлета куряча (шніцель курячий)

Гарнір комбінований (картопляне пюре, капуста тушкована)

Компот із свіжих фруктів (сухофруктів)

Хліб житній

Хліб пшеничний

 

180

60

60/60

150

20

30

 

200

100

70/70

170

40

40

Вечеря

Вареники ліниві із згущеним молоком 

Кефір

або

Какао на молоці

Молоко кип’ячене

 

110/15

150

 

-

150

 

150/20

180

 

180

-

 

 

 

 

  

Вівторок

Сніданок

Котлета рибна (шніцель рибний)

Каша  ячмінна (рисова) з маслом

Огірок солоний

Чай з цукром

Батон з маслом вершковим  і твердим сиром

 

50

80

20

150

25/3/3

 

90

100

30

180

30/8/5

Обід

Борщ український  із сметаною (буряківник)

Ковбаса варена

Картопляне пюре з маслом

Салат із свіжої ( квашеної ) капусти

Компот із свіжих фруктів ( сухофруктів )

Хліб житній

Хліб пшеничний

 

180

60

80

60

150

20

30

 

200

100

100

70

170

40

40

 

Вечеря

Каша молочна пшоняна (кукурудзяна) з маслом вершковим

Кавовий напій на молоці

Булка здобна (булочка з родзинками)

 

180

150

60

 

200

     200

      80

 

 

 

  

Середа

Сніданок

Котлета мясна (биточок курячий)

Каша гречана (ячмінна) з маслом вершковим

Огірок солоний

Чай з цукром

Батон з маслом вершком

 

60

80

20

150

20/3

 

90

100

30

180

30/6

Обід

Суп овочевий (селянський) із сметаною

Печеня по – домашньому з м’ясом курячим (плов з мясом)

Ікра бурякова (буряк тушкований в сметані)

Компот із  сухофруктів (свіжих фруктів)

Хліб житній

Хліб пшеничний

 

180

140

40

150

20

20

 

200

160

60

170

40

30

Вечеря

Оладки (млинчики) із згущеним молоком

Молоко кип’ячене

 

 

120\15

150

 

 

150\20

180

 

  

Четвер

Сніданок

Каша молочна пшенична (Суп молочний з макаронами)

Чай з цукром

Батон з маслом і тв.. сиром

Фрукти свіжі

 

180

150

20\3\3

45

 

 

200

180

40\6\5

90

 

Обід

Суп харчо (борщ український)

Вареники з м’ясом (зрази з м’ясом)

Салат з буряка і солоних огірків (салат із свіжої (квашеної) капусти)

Компот із сухофруктів

Хліб житній

Хліб пшеничний

 

180

130

40

150

20

20

 

 

200

170

      50

   170

40

30

 

 

Вечеря

Запіканка сирно – морквяна з медом

Молоко кип’ячене

Кавовий напій на молоці

 

 

110/5

150

-

 

 

160/10

-

180

 

 

 

 

  

П’ятниця

Сніданок

Каша молочна  манна з маслом

Батон з маслом вершковим  і твердим сиром

Чай (какао на молоці)

 

180

20\3\3

150

 

200

30\7\5

180

 

Обід

Капусняк із сметаною (суп польовий)

Биточок рибний (котлета рибна)

Каша вівсяна з маслом

Огірок (салат з солоних огірків та цибулі)

Сік натуральний

Хліб житній

Хліб пшеничний

 

180

60

80

30

125

20

20

 

200

90

100

40

175

40

20

Вечеря

Запіканка з яйця (яйце варене)                                                                                   Вінегрет

Батон

Чай з цукром

Печиво

Фрукти свіжі

 

40

110

20

150

12

45

 

60

130

30

180

24

100

 

 

 

                                                   

                                                              Другий тиждень

 

                              Назва страви

Вихід страви

Ясла

Сад

Понеділок

Сніданок

Салат з моркви та яблук

Вермішель  відварена з маслом вершковим  і твердим сиром

Чай з цукром

Батон з маслом вершковим

Фрукти свіжі

 

40

100\6

150

25\3

45

 

 

50

130\10

180

48\8

90

 

Обід

Суп з галушками (суп ячний)

Биточок курячий

Картопляне пюре з маслом                                                                                Ікра бурякова (салат з буряка)

Компот із свіжих фруктів (сухофруктів)

Хліб житній

Хліб пшеничний

 

180

60

80

40

150

25

 

200

90

100

60

170

40

Вечеря

Сирники ( рожеві ) з медом

Молоко кип’ячене

Какао на молоці

 

120/5

150

-

 

150/10

-

180

 

 

 

 

 

 

 

 

 

Вівторок

Сніданок

Кнелі рибні (биточок рибний)

Каша пшенична (вівсяна)  з маслом вершковим

Салат із свіжої (квашеної)капусти

Чай з цукром

Батон з маслом вершковим  

Фрукти свіжі

 

60

100

40

150

20/3/3

40

 

90

120

50

180

30/8/5

80

Обід

Капусняк (розсольник) із сметаною

Ковбаса варена

Гарнір комбінований ( картопляне пюре, салат з буряка та горошку)

Сік натуральний

Хліб житній

Хліб пшеничний

 

180

60

60/60

125

20

20

 

200

100

70/70

175

40

40

Вечеря

Каша молочна ячмінна (вівсяна) з маслом

Кавовий напій на молоці

Рогалик

 

180

150

60

 

200

180

80

  

Середа

Сніданок

Котлета куряча (шніцель курячий)

Каша гречана (рисова) з маслом вершковим

Огірок солоний

Чай з цукром

Батон з маслом вершковим і тв.. сиром

Фрукти свіжі

 

50

100

15

150

20/3/3

45

 

90

120

20

180

30/8/5

100

Обід

Суп польовий (перловий)

Гуляш мясний (голубці ліниві з м’ясом в соусі)                                          Картопляне пюре                                                                                     

Компот із сухофруктів

Хліб житній

Хліб пшеничний

 

180

140

80

150

20

 

200

180

100

170

40

Вечеря

Каша молочна кукурудзяна з маслом

Молоко кип’ячене

Печиво

 

180

150

12

 

 

200

180

24

 

  

Четвер

Сніданок

Омлет

Гарнір комбінований (картопляне пюре, капуста тушкована)

Батон з маслом вершковим  і твердим сиром

Чай з цукром

 

50

60\60

30/3/3

150

 

100

70\70

40/8/5

180

Обід

Буряківник із сметаною (суп з рибними консервами)

Шніцель м᾽ясний (Бефстроганів)

Каша ячмінна (гречана)

Огірок солоний (ікра бурякова)

Компот із свіжих фруктів(сухофруктів)

Хліб пшеничний, житній

 

180

60

100

15

150

20\20

 

200

90

120

20

170

40\40

 

Вечеря

Суфле сирне  з повидлом

Молоко кип’ячене

 

 

120/10

150

 

 

150/20

180

 

  

П’ятниця

Сніданок

Каша молочна вівсяна з маслом вершковим

Чай з цукром

Батон з маслом і тв.. сиром

Фрукти свіжі

 

180

150

20/3/3

45

 

200

180

40/8/5

100

Обід

Борщ український (Буряківник)

Риба смажена (Шніцель рибний)

Картопляне пюре

Салат із свіжої (квашеної) капусти

Сік натуральний

Хліб житній

Хліб пшеничний

 

180

55

80

40

125

20

15

 

200

115

100

50

175

40

20

 

Вечеря   

Рагу овочеве

Батон

Чай з цукром

Печиво

 

110

20

150

12

 

 

130

30

180

24

 

 

Примітка: заміна консервованих овочів на свіжі згідно сезону та постачання.

 

 

Вик. Бугайцева Л. МО.

 

Медична сестра з дієтичного харчування ДНЗ №9

Раціональне харчування — одна з основних умов здоров'я дітей-дошкільників.

Харчування має не тільки компенсувати енергію, яку витра­чає дитина, але й забезпечувати матеріал, необхідний для зро­стання та розвитку всіх органів і систем організму. Досліджено, що процеси обміну речовин у дітей ідуть значно інтенсивніше, ніж у дорослих. Діти більше рухаються й гуляють, що теж спри­чиняє значні енергетичні витрати.

У їжі слід обов'язково поєднувати в правильному співвідно­шенні речовини, які входять до складу тканин людського організ­му: білки, жири, вуглеводи, мінеральні солі, вітаміни, воду.

У дитячому харчуванні мають братися до уваги якісні показ­ники білків. Найціннішим і найбільш корисним для зростання дитини є тваринний білок. Достатня Його кількість наявна у м'я­сі, рибі, молоці, яйцях тощо. Основними джерелами рослинного білка є хліб, крупи, макарони.

Важливу роль відіграють жири. Вони є пластичним матеріа­лом, розчинниками вітамінів А й D. Але надмір жирів шкідли­вий, бо призводить до порушення обміну речовин, погіршення за­своєння білка, іноді викликає розлади органів травлення. Жири, як і вуглеводи, є джерелом поповнення енергії.

Вуглеводи — основний матеріал для енергії м'язової діяльно­сті. Велика їх кількість є в овочах, фруктах, ягодах, соках, моло­ці, які містять багато глюкози та фруктози.

У щоденному раціоні дитини обов'язково мають бути вітамі­ни, їх брак різко погіршує стан здоров'я, зростання й розвиток організму. Вони беруть участь в обміні білків, жирів, вуглеводів, регулюють окремі біохімічні й фізіологічні процеси, забезпечу­ють життєві функції організму.

В ДНЗ ведеться систематична і планомірна робота, зокрема:

організовано безпечне і якісне харчування дітей (замовлення і прийняття безпечних і якісних продуктів харчування, продовольчої сировини у необхідній кількості, додержання умов і термінів їх зберігання, технології приготування страв, правил особистої гігієни працівників харчоблоку);

 харчування здійснюється згідно з двотижневим меню;

 щодня на кожний наступний день відповідно до наявності продуктів харчування та з урахуванням примірного двотижневого меню, картотеки страв складаємо меню-розклад окремо для двох вікових груп – дітей віком до 3 років та дітей віком від 3 до 6 років відповідно до затверджених норм харчування; 

кожного дня за 30 хв. до роздачі їжі медичний працівник оцінює якість її приготування, в його присутності кухар відбирає добові проби в чистий посуд з кришкою в об’ємі порції для дітей молодшої групи. Проби зберігаються протягом доби в холодильнику до закінчення аналогічного прийому їжі наступного дня і є показником якості роботи кухарів.

В ДНЗ здійснюється щоденний контроль за організацією харчуванням дітей медсестрою і завідувачем ДНЗ. Результати фіксуються в «Журналі бракеражу готової продукції» і в журналі контролю за організацією харчування. 

Кожного дня, медичною сестрою закладу ведеться огляд працівників харчоблоку на гнійничкові захворювання, який фіксується в журналі здоров’я працівників харчоблоку. Систематично контролюється проходження працівниками харчоблоку медичних оглядів, відповідно до чинного законодавства.

Планово проводиться контроль за санітарно-гігієнічним станом харчоблоку, технологією приготування їжі, умовами її зберігання і дотриманням термінів реалізації, виконанням норм харчування міською СЕС.

Об’єм та частота завозу продуктів харчування та продовольчої сировини регулюються в залежності від терміну їх реалізації та кількості дітей і завозяться в заклад на протязі дня. Медичною службою закладу здійснюється постійний контроль за постачанням продуктів харчування. Продукти харчування надходять до навчального закладу разом із супровідними документами, які свідчать про їх безпечність, якість, ґатунок, категорію і дату виготовлення.

Комірник та старша медсестра ведуть суворий облік продуктів харчування, який фіксується у «Книзі складського обліку» та Журналі бракеражу сирої продукції, де вказується дата їх надходження, постачальник тощо. Комірник дотримується термінів реалізації продуктів, планує своєчасне забезпечення основними продуктами харчування на два дні, здійснює їх видачу на харчоблок згідно меню.

Для контролю за виконанням затвердженого набору продуктів медсестра веде «Журнал обліку виконання норм харчування». На підставі даних цього журналу кожні 10 днів проводиться аналіз якості харчування, а при необхідності – його корекція. При невиконанні норм харчування з метою подальшої корекції харчування проводиться розрахунок основних інгредієнтів їжі у раціонах харчування дітей відповідно до таблиць хімічного складу та енергетичної цінності деяких продуктів харчування.

Медична сестра закладу контролює виконання меню і якість страв, проводить санітарно-просвітницьку роботу серед персоналу та батьків з питань раціонального харчування, особливо в оздоровчий період, дає оцінку ефективності харчування, проводить заняття з персоналом з питань гігієни харчування, профілактики харчових отруєнь і групових гострих кишкових інфекцій.

Шеф - кухар закладу відповідає за високоякісне і своєчасне приготування їжі та дотримання технологічних вимог: кулінарна обробка продуктів повинна максимально зберігати харчову цінність, сприяти засвоєнню їжі, надавати їй приємного зовнішнього вигляду, смаку і запаху. Мікробне забруднення продуктів, що виникає при їх первинній обробці, ліквідується наступною термічною обробкою.

Особлива увага в технології приготування приділяється приготуванню їжі для дітей ясельного віку (тушкування та додаткова обробка страв). Висока температура сприяє знищенню мікроорганізмів та забезпеченню бактеріологічної безпеки готових страв. Включення до асортименту нових продуктів та страв проводиться тільки за умови отримання позитивного висновку МОЗ України.

Завідувач, медсестра, вихователі груп дошкільного закладу проводять інформаційно-роз’яснювальну роботу серед батьківської громадськості щодо організації харчування у сім’ї. Домашнє харчування має доповнювати раціон дитячого садка. Питання раціонального харчування дітей включається у тематику батьківських зборів, консультацій для батьків, розглядається на загальних зборах колективу, виробничих нарадах, висвітлюється в інформаційних куточках та на web-сайті ДНЗ.

Нормальна життєдіяльність організму можлива лише тоді, коли всі витрати пластичних матеріалів та енергії, наприклад, за добу, будуть компенсовані речовинами, що потрапляють з їжею за цей же період. Якщо ці умови не виконуються і їжа не достатньо компенсує витрати — організм починає жити за рахунок власних запасів, а також за рахунок речовин власних клітин та органів. Як відомо, джерелом пластичних матеріалів та енергії є основні поживні речовини їжі: білки, жири, вуглеводи, мінеральні солі, вітаміни та вода.

Серед багатьох систем харчування найбільш привабливою вважається система збалансованого харчування, згідно з якою кількість їжі, що споживається, повинна відповідати енергетичним витратам людини, тобто повинен досягатись якісний та енергетичний баланс.

Відомо, що енергетична цінність 1 г білків становить 4,1 ккал, вуглеводів— 4,1 ккал і жирів — 9,3 ккал (1 ккал = 4,187 кДж). Знаючи енергетичну цінність 100 г харчового продукту по складу білків, жирів та вуглеводів (для цього користуються спеціальними таблицями, див. додаток 3), а також фактичні витрати енергії людиною за добу розраховують (складають) раціон харчування із будь — якого набору продуктів.

Але раціон, складений лише за енергетичними критеріями, не буде відповідати вимогам повноцінного і збалансованого харчування. Для організму важливо, щоб їжа містила усі необхідні поживні речовини в певному співвідношенні. Останнє у великій мірі залежить від віку людини та від виду її зовнішньої діяльності (важкості праці, наявності шкідливих чинників в оточуючому середовищі та ін.). А. Г. Хрипкова із співавт. (1990) рекомендує дошкільнятам (до 6 років) та школярам молодшого шкільного віку (6-10 років) дотримуватись співвідношення білків, жирів та вуглеводів у складі їжі на рівні 1:2:3 (то б то на кожен грам білків потрібно споживати 2 грами жирів і 3 грами вуглеводів). Для учнів середнього (11-13 років) і старшого шкільного (14-17 років) віку, так як і для дорослих людей, співвідношення основних компонентів їжі рекомендується на рівні 1:1:4. Саме за цих умов білки максимально затримуються в організмі і найкраще засвоюються інші компоненти їжі. Останнім часом деякі дослідники (І. М. Маруненко, 2004, та ін.) рекомендують дотримуватись співвідношення білків, жирів і вуглеводів у збалансованій їжі за добу в харчуванні як дорослих, так і дітей будь-якого віку на рівні 1:1:4. Експерти Всесвітньої Організації Охорони Здоров'я (ВООЗ) вважають, що оптимальним є вживання їжі, калорійність якої на 12-15 % складають білки, 30-35 % — жири і 50-55 % — вуглеводи, тобто має місце співвідношення 1:2:3 (цитується за В. Г. Грибан, 2005).

Діти, які ведуть фізично активний спосіб життя, займаються спортом, або напружено працюють розумово потребують більшої кількості вуглеводів у складі їжі. Джерелом вуглеводів є в основному їжа рослинного походження: хліб, крупи, картопля, овочі та фрукти, солодощі, мед.

Для нормального росту, розвитку і активної життєдіяльності дітей дуже велике значення має забезпечення їх організму фізіологічно необхідною кількістю мікроелементів і мінеральних речовин (табл. 8), які в основному поступають в організм з їжею. Фізіологічними нормами потреб організму школярів молодшого та середнього шкільного віку (6-13 років) в мікроелементах слід вважати (в міліграмах за добу): кальцію (Саl) до 1200 мг; фосфору (Р ) до 1200 мг; магнію (Mq*) до 280 мг; заліза (Fei) до 15 мг. Крім того організм дітей потребує за добу 6-8 г кам'яної солі (NaCl). Калі яна сіль використовується в організмі для створення соляної кислоти (складової шлункового соку), а також абсолютно необхідна як джерело іонів Na і Cl для здійснення процесів збудження та нормальної роботи серця, м'язів, нервової діяльності. При нестачі в складі їжі солі у дітей можуть виникати запаморочення, втрата свідомості, порушуються процеси сечоутворення.

Кальцій і фосфор використовуються в організмі для росту кісткових тканин, а також ці мікроелементи входять до складу багатьох білків і клітин нервової тканини та клітин інших органів. Кальцій мас вирішальне значення для забезпечення згортання крові.

Постачальниками цих мікроелементів є молоко, яйця, мозок, м'ясо, горіхи, крупи, овес та ін.

Солі магнію необхідні організму для регуляції багатьох обмінних процесів. Цього мікроелементу багато у хлібі, квасолі, сиру, мигдалю та горіхах.

Калій та його солі є найважливішим мікроелементом, який приймає участь (разом з іонами Na ) у формуванні потенціалів спокою та дії, які є основними в роботі нервових, м'язових і секреторних клітин. Мікроелемент калій в організмі людини виконує також функцію передачі імпульсів збудження вздовж нервів, приймає участь у роботі м'язів, та в регуляції обміну води. Цей мікроелемент в достатній кількості надходить в організм у складі овочів: картоплі, капусти, буряку, моркви тощо.

Залізо — необхідний компонент еритроцитів крові, так як входить до складу гемоглобіну, без якого не можливі процеси транспорту газів і зовнішнього дихання в цілому. При недостачі в їжі заліза, у дітей може розвинутись недокрів'я. На залізо багаті такі продукти, як яйця, картопля, м'ясо, капуста, горох, салат, яблука.

Мікроелемент сірка використовується в організмі людей для нейтралізації багатьох токсичних продуктів, які утворюються при обміні речовин. Сірка міститься у квасолі, гороху, бобах, м'ясі.

Дуже важливо забезпечувати дитячий організм, що росте, достатньою кількістю вітамінів. Слід пам'ятати, що надлишок вживання вітамінів приводить до гіпервітамінозу, а недостатня його кількість — до авітамінозу. Обидва ці явища негативно впливають на життєдіяльність та розвиток дітей і таким чином їх не слід допускати. Фізіологічні норми потреб організму школярів молодшого і середнього шкільного віку (7-13 років) в основних вітамінах (див. табл. 4) в міліграмах на добу, наступні: вітаміну В{ до 1,0; вітаміну В до 1,2; вітаміну РРпо 15-18; вітаміну В(ло 1,7; вітаміну С 60-70; вітаміну А (міліграм-еквівалентів — мге) 700-1000; вітамін Д (мге) до 2,5. При інтенсивних розумових або фізичних (заняття спортом) навантаженнях потреба організму дітей майже у всіх вітамінах зростає на 10-15 %. У дітей старшого шкільного віку та у дорослих людей потреба в вітамінах зростає на 40-50 % відносно потреб дітей 10-13 років.

Для організації раціонального харчування дітей первинне значення мас визначення калорійності їжі. Калорійність харчування повинна враховувати довжину тіла (зріст), масу тіла, вік, стать, характер діяльності, період року, клімат, температуру навколишнього середовища та ін. Основою для обгрунтування калорійності харчування дітей (людей) різного віку є загальні витрати (обмін) енергії (30 який враховує витрати основного обміну (00) та витрати на зовнішню діяльність (3d): ЗО = 00 + 3d. За даними А. А. Маркосяна (1974) загальний обмін енергії для людей різного віку в середньому становить (у кілокалоріях за 24 години доби на І кг маси тіла):

• вік 1-3 місяці .................................................................110-120 ккал

6-12 місяці ...................................................................... 98-100 ккал

• 2-6 років.............................................................................70-75 ккал